Venster sluiten

Projecten

Scholarshipprogram

Het middelbaar onderwijs in Ghana duurt 7 jaar en is opgedeeld in twee verschillende scholen. De eerste drie jaar (Junior High School; JHS) is gratis. In elk klein dorp is er wel een JHS te vinden, helaas vaak met een groot tekort aan docenten en derhalve overvolle klaslokalen.
De tweede drie jaar (Senior High School; SHS) zijn vaak kostscholen, deze bevinden zich in de grotere plaatsen en vragen schoolgeld van de leerlingen. De middelbare scholen die wij steunen (Nandom SHS en St. Anns Vocational School) vragen omgerekend ongeveer 100 euro per jaar. Voor veel leerlingen en hun families is dit een enorm bedrag.

Lees verder ⇒

Emergency teacher program

Nadat de leerlingen van de Senior High Schools in Ghana (vergelijkbaar met havo-atheneum in Nederland) hun eindexamen hebben gedaan, zijn ze ruim een jaar vrij. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat ze zich pas voor een vervolgopleiding kunnen aanmelden als ze een uitslag hebben en die krijgen ze pas rond december – januari. Vervolgens zullen ze een halfjaar moeten wachten eer de universiteit start in augustus. Veel leerlingen zoeken baantjes voor dat "verloren" jaar, maar er is niet zoveel werk. De keus valt meestal tussen de ouders helpen op de boerderij of proberen betaald les te geven. Er zijn wel veel JHS-scholen (Junior High School, leerlingen van 12 tot 15 jaar) zonder leraar, maar die kunnen niet altijd een student vinden die daar les wil geven, noch kunnen zij de student in kwestie betalen. Dit is een probleem dat feitelijk dient opgelost te worden door het ministerie van onderwijs en ze zijn er mee bezig.
Aangezien ze dit echter al jaren zijn en de meeste JHS-scholen nog steeds leraren missen proberen wij een structuur te vinden waarin de SHS-school probeert leerlingen te leveren aan de omliggende JHS-scholen.

Lees verder ⇒

Wegnaarghana

Examenleerlingen (van het Twickel College) zamelen in hun examenjaar geld in voor de projecten van Savanne Onderwijs in Ghana. Na hun examen gaan zij (op eigen kosten in hun zomervakantie) naar Ghana om te kijken wat er met het ingezamelde geld gebeurt.

Lees verder ⇒